Telefon: 0241 515 296 ~ Mobil: 0728 971 466
Adresa: Str. Flamanda 20, Constanta

Operatia de cataracta

Cataracta se refera la o opacifiere lenta a cristalinului. Lentila clara a ochiului (la nastere) devine treptat tulbure in cursul vietii. Viteza cu care se produce aceasta deteriorare variaza de la persoana la persoana.

In plus fata de cataracta tipica legata de varsta, exista o varietate de conditii care pot predispune la aparitia prematura a cataractei. Aceasta include alte boli de ochi (ex: inflamatii) si interventii chirurgicale anterioare la ochi, dar, de asemenea, boli sistemice (ex. diabet zaharat) si anumite medicamente (ex: cortizon).

La un anumit grad de opacifiere a cristalinului scade acuitatea vizuala. Daca acuitatea vizuala nu mai poate fi imbunatatita cu ochelari va putem ajuta printr-o operatie de cataracta.

Cand este indicata operatia de cataracta? Acest lucru depinde in mare masura de cerintele dumneavoastra de vedere personale. In general, cataracta se dezvolta lent pe parcursul multor ani, astfel incat timpul exact de pierdere a acuitatii vizuale adesea nu poate fi determinat.

Practic chirurgia cataractei este o procedura electiva si ar trebui sa fie efectuata in cazul in care va simtiti deranjat si doriti o imbunatatire vizuala.

Tehnicile chirurgicale moderne permit o procedura rapida cu un risc foarte scazut. O gama larga de implanturi de lentile moderne permite nu numai o restaurare, dar, in cazuri speciale, o imbunatatire a vederii initiale, de exemplu la pacientii cu miopie mare sau astigmatism.

In clinica noastra aceasta operatie se realizeaza de catre o echipa de chirurgi foarte specializati si experimentati. Astfel se poate asigura ingrijirea corespunzatoare si in cazurile dificile, sau in cazurile in care apar complicatii intraoperatorii.

Exista alternative? Cataracta poate fi tratata doar pe cale chirurgicala.

Cum se desfasoara operatia de cataracta?

Operatia de cataracta se realizeaza de obicei prin facoemulsificare (grecescul phakos = lentila). Dupa deschiderea capsulei anterioare a cristalinului masele lentilei sunt rupte, micsorate si absorbite prin ultrasunete. Procedura este efectuata printr-o incizie de 2,2 mm la granita dintre cornee si sclera. Dupa extractia cristalinului opacifiat se implanteaza un cristalin artificial, adaptat necesitatilor refractive ale globului ocular. Exista o mare diversitate de cristaline artificiale (monofocale standard, monofocale torice, multifocale, cristaline cu filtre de protectie). Cristalinul artificial corespunzator globului ocular este determinat in urma unui consult minutios si a unor masuratori exacte care se efectueaza in clinica noastra, inainte de operatie.

Tehnicile chirurgicale moderne (sub microscop cu instrumente de microchirurgie) si operatorii foarte bine pregatiti asigura o operatie un risc de complicatii foarte scazut. Desigur insa – ca in orice interventie chirurgicala – ca exista un risc foarte mic de complicatii despre care veti fi informati de catre medici nostrii in clinica.


Cataracta avansata
Cataracta avansata

Cataracta congenitala bilaterala
Cataracta congenitala bilaterala

Orar programări

Luni-Vineri → 9:00 - 18:00
Telefon → 0241 515 296
Mobil → 0728 971 466

Orar consultații

Luni → 14:00 - 16:00
Miercuri → 16:00 - 18:00
Joi → 16:00 - 18:00
Sâmbătă → 10:00 - 14:00

Rețele sociale