Telefon: 0241 515 296 ~ Mobil: 0728 971 466
Adresa: Str. Flamanda 20, Constanta

Degenerescenta maculara legata de varsta

Aceasta este principala cauza de pierdere a vederii centrale la populatia in varsta mai mare de 65 de ani. Riscul aparitiei degenerescentei maculare legata de varsta (DMLV) creste pe masura avansarii in varsta, incepand cu 50 de ani, ajungandu-se ca cca 30% dintre pacientii de peste 70 de ani sa aiba semnele bolii.

Intrucat degenerescenta maculara legata de varsta nu afecteaza si vederea periferica nu apare orbirea completa, in schimb, vederea centrala este afectata atat pentru distanta cat si pentru aproape. Boala afecteaza initial un singur ochi, dar in timp este posibila afectarea ambilor ochi.

Cauzele DMLV

Cauzele ce determina aparitia degenerescentei maculare legata de varsta nu sunt cunoscute in prezent, dar se poate vorbi de o serie de factori de risc ce cresc posibilitatea de instalare a bolii. Exista o serie de factori nemodificabili ca: varsta, istoricul familial, rasa (cei din rasa alba au risc mai mare), pigmentarea oculara (cei cu iris deschis la culoare au risc crescut), si o serie de factori modificabili: fumatul, obezitatea, hipercolesterolemia, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, bolile cardiovasculare, dieta saraca in carotenoizi, vitamine antioxidante (C si E) si oligoelemente (zinc, cupru, seleniu).

Tipurile si simptomele DMLV:

Primele semne ale bolii pot fi incetosarea vederii, liniile drepte sunt percepute strambe si tulburari ale vederii centrale.

Formele clinice ale DMLV:
  • uscata (atrofica) 85% dintre cazuri
  • exsudativa (umeda, neovasculara) 15% dintre cazuri, aceasta din urma determinand in 80% dintre cazuri pierderea rapida si severa a acuitatii vizuale centrale

Forma uscata este initial asimptomatica, cu simple anomalii functionale nesesizate de pacient cum ar fi scaderea sensibilitatii la contrast, scaderea adaptarii la intuneric, scaderea sensibilitatii centrale, anomalii ale vederii colorate. Clinic se traduce prin necesitatea cresterii iluminarii la citit, vedere incetosata central, cu nerecunoasterea figurilor la distanta.

In forma umeda, din cauza sangerarii neovaselor ce se distrug rapid, apare acumulare de lichid si tesut cicatricial fibros ce vor determina modificari ale formei maculei, aceasta trimitand semnale distorsionate catre creier. Liniile drepte incep sa devina odulate, curbate, iar obiectele pot fi vazute mai mici sau mai mari decat in realitate. In centrul imaginilor apar pete negre (scotoame), care devin mai mari pe masura ce aria afectata creste.

Deoarece vederea periferica nu este afectata, pacientul nu orbeste complet ceea ce ii permite desfasurarea activitatilor cotidiene (deplasarea in mediul sau, mancat, imbracat), dar nu va putea citi, scrie, nu va putea recunoaste persoanele pe strada sau sa faca lucruri de finete.

Tratamentul DMLV

Pentru forma umeda a bolii exista in momentul de fata tratament ce pare a fi deosebit de eficient. Tratamentul consta in injectarea intraoculara, in conditii de sala de operatii a unei substante (Avastin, Lucentis, Eylea). Interventia este extrem de usoara pentru pacient iar riscurile sunt minime.

Este important ca dupa o anumita varsta sa se efectueze controale medicale oftalmologice anuale, pentru a incerca prevenirea, incetinirea evolutiei, sau tratarea unor boli, ce pot aparea de multe ori fara prea multe semne.

Din consultul oftalmologic nu trebuie sa lipseasca
  • testarea acuitatii vizuale
  • masurarea tensiunii intraoculare
  • dilatarea pupilei pentru un examen al fundului de ochi
  • examen de camp vizual

Diagnosticul degenerescentei maculare legata de varsta se poate stabili in urma unui consult oftalmologic detaliat dar pentru a preciza forma (atrofica sau exsudativa) si stadiul evolutiv sunt necesare investigatii complementare: tomografia in coerenta optica (OCT), angiofluorografia. Aceste investigatii furnizeaza informatii importante despre modificarile existente in structurile retinei, ceea ce determina atitudinea terapeutica si prognosticul recuperarii vizuale. De asemenea un test util pentru diagnosticul si mai ales pentru urmarirea evolutiei DMLV este testul Amsler.


DMLV - Fund de ochi (FO)
DMLV – Fund de ochi (FO)

DMLV - Forma umeda, aspect OCT
DMLV – Forma umeda, aspect OCT

Cum vede un pacient cu DMLV
Cum vede un pacient cu DMLV

Orar programări

Luni-Vineri → 9:00 - 18:00
Telefon → 0241 515 296
Mobil → 0728 971 466

Orar consultații

Luni → 14:00 - 16:00
Miercuri → 16:00 - 18:00
Joi → 16:00 - 18:00
Sâmbătă → 10:00 - 14:00

Rețele sociale